Przepis bezmięsny – zapiekanka z czerwonej fasoli i dyni

Przepis pochodzi z książki „Protéines vertes”

2015/01/img_8622.gif

Składniki

1 mała dynia (butternut)
1 cebula
800 gr czerwonej fasoli (z puszki)
250 gr sera ricotta
100 gr startego żółtego sera
Sól i pieprz

Wykonanie

1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Obrać dynię, pokroić na małe kawałki i piec przez 20-30 min.
2. Rozgrzać na patelni oliwę, poddusić pokrojoną w plasterki cebulę i dorzucić odcedzoną fasolę.
3. Wyjąć podpieczoną dynię i pokroić w mniejsze kawałki. Wymieszać fasole, cebule i dynię z serem rukolą.
4. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i posypać startym serem.
Zapiekać 30 min

2015/01/img_8621.jpg

Od kilku miesięcy stopniowo oduczyłam się jeść mięsa.
Po pierwszych trzech miesiącach poprawiły mi się wyniki krwi (a przecież od lat walczyłam z „lekką anemią”). Nie byłam chora, chociaż nie biorę już żadnych lekarstw ani witamin wzmacniających.

Osoby, które wchodzą na ścieżkę zdrowego trybu życia trafiają często do wegetariańskiego ogródka. Po co zużywać amunicję słów by przekonywać otoczenie, że na roślinach da się żyć i to ciekawiej niż na mięsku? Można przecież podać takie danie… 🙂

Dodaj komentarz