Le jardin Interieur – wegetariańska restauracja w Lyonie

Jednym z podpunktów listy 101 w 1001 bis jest założenie:
„Głosuję portfelem : raz w miesiącu wybieram i testuje restauracje wegańskie. Czyli po 3 latach powinnam znać przynajmniej 30 wegańskich adresów”

Dziś mam przyjemność opowiedzieć Wam o Jardin Interieur.

Restauracje poznałam dzięki lekcji gotowania wege, na która wybrałam się tu kilka miesięcy temu z Beatrice. Polubiłam właścicielkę dopiero kiedy usiedliśmy przy stole zajadając się przygotowanymi potrawami, bo wcześniej była prawdziwym szefem kuchni, kazała nam się spieszyć , poganiała i była szorstka 🙂 A okazała się naprawdę kochaną osobą . Opowiedziała, jak to kiedyś stanęła na rozdrożu, sprzedała ociekającą krwistymi stekami restaurację meksykańską, przeszła wewnętrzną przemianę i ruszyła z konceptem kuchni. O tym, że na samej kuchni wegańskiej musiałaby sprzedać firmę i dlatego postanowiła włączyć do menu dania dla „omnivores”. O tym, że i tak większość ludzi zamawia dania wegańskie lub wegetariańskie, że zaopatruje się u lokalnych producentów (bio i locavore). O swojej filozofii prowadzenia restauracji wege, o niewykluczaniu od stołu kogokolwiek, nie ocenianiu po zawartości talerza, godnym traktowaniu personelu i tak dalej.

Jestem czuła na takie historie. I zgadzam się z nią, że jedzenie powinno łączyć.
Po lekcji gotowania, kiedy widziałam ze naprawdę używa wszystkich składników bio, kwiaty i zioła zbiera sama na łąkach w departamencie Ain, wciągnęłam te restauracje na listę moich lyońskich must have i polecam moim gościom z Airbnb. Radzę, szczegolnie w weekendy, zarezerwowac stolik telefonicznie.

Le Jardin Interieur
Cuisine artisanale et créative
Produits locaux et / ou bio
Réservations: 04 72 00 03 02
2 rue de belfort 69004 – Lyon

Mielismy szczęscie i zajelismy wczoraj ostatni niezarezerwowany  stolik

Menu


Entree

Gaspacho z pomidora, ogórka, papryki, z kanapka z tapenade
Szpinak, ze świeżym kozim serem, orzechami włoskimi i ziarnami słonecznika
Sałatka z kaszy jaglanej, marchewki, imbiru i moreli


Dania glowne :
Meli-melo z surowych i gotowanych warzyw
Placek z ciecierzycy i czerwonej fasoli, warzywa, ryz,
Duo z pomidora i cukinii nadziewanych bulgurem, ryz i surowka
Fiet z ryby z kaprami, warzywa i ryz,
Filet z kurczaka, z czarnymi rodzynkami, warzywa i ryz.


Plus przeróżne desery.

Ceny :

Menu Decouverte 22 euro
Menu Wegetarniaskie : 24,50 euro
Menu Klasyczne (z ryba lub kurczakiem) 26.00 euro.

Do tego piliśmy wino Energie Yang, z domeny Viret, produkowane według, hm, procesu, nazwanego cosmoculture.

Moja uwagę przyciągnęły symbole masoniczne na etykietach, pogrzebałam dziś w Internecie i znów bingo ! No, lubię takie historie ! Posiadłość jest w rodzinie państwa Viret od 4 pokoleń. Z latach 90 zdecydowali się przejść na uprawę bio, opracowali metody wykorzystujące energie kosmiczną, wypracowali wlasny proceder (uzywaja na przykład bardzo mało siarczanów do konserwacji wina, co sprawia ze ich smak jest… niecodzienny) i… maja się dobrze. Co niezmiernie mnie cieszy.


Wino, podobnie jak wyjście do restauracji, jest zbytkiem. Jeśli mam wybór wydać te pieniądze idąc do modnej restauracji, filii większej grupy lub do restauracji, która jest miejscem prowadzonym z pasją i miłością do pracy (niekoniecznie tylko do pieniędzy), przez Człowieka, który wierzy, że to co robi jest dobre, to bez wahania wybieram to drugie miejsce.

Do czego i Was zachęcam.

#glosujportfelem

#101w1001bis

Dodaj komentarz